Tartalom
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Publikum
Indulás: 2007-02-28
     
Beszámolok 2007-2011
Beszámolok 2007-2011 : Magány rendezvény - Beró

Magány rendezvény - Beró

  2007.03.27. 03:35

2007. március 3.


Hosszú unszolás után Papp János javaslatára soron következő rendezvényünk témájaként a magányt jelöltük meg. Ellenérzéseim fő oka abban rejlett, attól tartottam sok új rendezvénylátogatót elriaszthat ez a letargikus téma, valamint, hogy alig estem át téli depressziómonJ)). Mindenestre kijelentettem, sok-sok gyümölcsöt, süteményt és finom bort fogyasztok majd a rendezvény közben, hogy jobban elviseljem a témát.

A könyvtárban megtartott rendezvény 18 órai kezdésére tizenkilencen gyűltünk össze - köztük nánásról érkezett vendégekkel kiegészülve -, amely létszám azért is becsülendő, mivel a moziban 19 órától a népszerű show-man Fábry Sándor tartott előadást.

A programot a szokásos módon, versekkel kezdtük.

Elsőként hajdúnánási barátunk, a nemzeti érzelmű Jantek Zsolt osztotta meg velünk „Ábrándok” és „Kicsi patak” című igencsak sajátságos verseit. Az „Ábrándok” első két versszaka nagyon jellemző a versíróra:

 

 

„Egy hívő, Magyar ember

keresi a párját,

eltelt több mint 20 év,

sokallja az árát.

 

Olyan leány jöjjön,

kiért lángra lobban szívem,

s ki szelíden, nem némán,

megérti a hitem”

 

E versben a vágyakozás, a hit fontos elemként jelenik meg, a közérthető megfogalmazás pedig magával ragadja az olvasót.A „Kicsi patak” idézendő két versszaka nekem különösen tetszik:

 

„Keserű biz vized,

könnyektől tán sós is,

fel a fejjel csermely,

jöhet eztán jó is.

 

Nem bíztatlak tovább,

hisz nem Te írod sorsod,

kemény kő és sziklafal,

az biz a Te gyolcsod.”

 

A versek egyébként igen hosszúak a „Kicsi patak” például 15 versszakos. A jelenlévőknek elnyerte tetszését Zsolt versei, melyeket teljes egészében itt, az Édentől Keletre honlapon a Bontakozó című menüpontban találjátok

Jómagam egy 2003-as versemet olvastam fel, melynek címe „Sodrásban”, s amelyet a főoldalon találhattok meg. Mikor elszavaltam nyomban felmerült a kérdés: Ezeket a sorokat mi váltotta ki belőlem? A dátumot nézve csak a tél és annak januári számomra nyomasztó, rideg, unalmas összhatása miatt vethettem „papírra” gondolataim. Mindezt alátámasztja, megjeleníti az utolsó versszak:

 

 

És rám terül, mint lavinás hófehér.

Fagyott vagyok, kristályos jégszobor.

Formálhat, de csak a tűz erején becézve,

míg életre ítéltek sorstalanul.”

 

A versek után a magány kivesézése következett.

Elsőként Rehó János a „Hétköznapi pszichológia” sorozat „Magány” című kötetéből olvasott fel részletet.

Dr. Bodnár Robin megpróbálta definiálni közgazdaságtani, jogi és filozófiai szemszögből a magányt. A teljes cikket szintén olvashatjátok az oldalon, ezért csak a jogi megközelítés egyik fontos megállapítását emelném ki: „A magyar büntetőjogban nagy szerepe van a magánynak. A bűnelkövetők jelentős százaléka magányos, ezt mutatják az életrajzi adatok.”

Robin eszmefutatása után Papp János vette át a szót, aki dorogi származású, Hajdúböszörményben él, s akiről fontos tudni, nagyszerűen gitározik és remek verseket ír. János Szabó Lőrinc - szeretőjéhez, Korzáti Erzsébethez írt - „Huszonhatodik év„ című, 120 szonettből álló lírai rekviemjéből kiválasztott 16-ot, majd felmondta egy cd-re és ezt lejátszotta nekünk.

 

„Kit törvény véd, felebarátnak
még jó lehet;
törvényen kívül, mint az állat,
olyan légy, hogy szeresselek.
Mint lámpa, ha lecsavarom,
ne élj, amikor nem akarom;
ne szólj, ne sírj, e bonthatatlan
börtönt ne lásd;
s én majd elvégzem magamban,
hogy zsarnokságom megbocsásd.”

 

Nagyon hatásosan szavalta a szonetteket, mindenki elmélyülten hallgatta. A 120 versből mindössze négy szonett született kedvese életében (25 évig tartott kapcsolatuk), a többit halála után egy évvel, a huszonhatodik évben írta a költő. A meghallgatott versekből nem a szerelem boldogsága szólt, hanem az elmúlás és a veszteség érzése. Megjegyzem Jani nem véletlenül választotta Szabó Lőrincet, hiszen köztudottan egy rideg, pesszimista ember volt, aki nagyon rossz véleménnyel bírt az emberről, világról, legalábbis nekem ez jött le a verseiből. Az egyik kritikus ekképpen írt róla:

„Talán egész költészetünkben nincs még egy ennyire hitetlen, semmiben sem bízó, aki szakadatlanul figyeli-boncolja önmagát is, de saját lelki életében is csak lesújtót talál. Úgy látja, hogy az élet értelmetlen és kegyetlen, s ebben az életben ő maga is kegyetlen, nem tud feloldódni az emberi kapcsolatokban. Még a szerelem is kíméletlen élet-halál küzdelem, és ha véget ér, akkor nem múló gyász.”

A folytatásban Chopin és Csajkovszkij zongoradarabokat hallgattunk, amelyek nagyon magával ragadóak voltak. El is döntöttem beszerzem a műveiket, főleg Chopint.

Bódi Erika versíró a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház műsorában futó „Művészet” című darabról beszélt, annak magányról szóló hitvallását ismertette.

Ekkor ismét magamhoz ragadtam a szót és ismert emberek magányról alkotott gondolatait, megállapításait idéztem.

 

„Úgy élünk, ahogy álmodunk - egyedül."

 

Joseph Conrad

 

Az est hátralévő részében a témától eltekintve egészen oldott légkör uralkodott a könyvtár hangulatos olvasótermében. Igaz, rendesen fogyott a bor, a gyümölcs és Bencze Anita kókuszos sütije is jókedvre sarkalta a jelenlévőket.

Összegezve, a három és fél órán át tartó rendezvényt megúsztam infúzió nélkülJ.

A viccet félretéve, legjobb rendezvényeink közé sorolom a magányról szólót, pedig a 9 év alatt volt egynéhány. A társaság egy része - ahogyan már szokás - természetesen nem akart hazaindulni, ezért egy közös pizzázással fejeztük be a kellemes estét.

 

     
     
Írások
     
Tartalom

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe