Tartalom
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Publikum
Indulás: 2007-02-28
     
Beszámolok 2007-2011
Beszámolok 2007-2011 : "Csalódás és gyűlölet" verspályázat

"Csalódás és gyűlölet" verspályázat

Beró  2007.09.21. 15:14

Izgalmas versengést hozott az idei verseny döntője

 

Augusztus 29-én került sor az Édentől Keletre Csoport pénzdíjas verspályázatának döntőjére, a Mészáros Károly Városi Könyvtár olvasótermében. A versírók versenyének hivatalos címe „Csalódás és gyűlölet” volt, amely címre sokan felkapták fejüket mondván, nagyon kemény szavak. Na de ilyen világot élünk, nap mint nap csalódunk és úgy érzem egyre több ember adja ki magából a bensőjében fortyogó vad gyűlöletet.

Csoportunk nagy várakozással tekintett az idei verseny elé, hiszen több változás történt a szervezés terén. A legnagyobb az volt, hogy az öt éven át jól funkcionáló zsűrinek megköszöntük munkáját, majd „lázasan” kerestük az új tagokat. Mindez nem volt egyszerű feladat, hiszen mindenki számára elfogadható zsűrit kellett verbuválni.

Az Internet mérhetetlen lehetőségének köszönhetően – csoportunk honlapján és a Tényforráson meghirdetett verspályázatra - idén Vácról és olyan környező településekről is érkeztek versek, ahonnan eddig még nem (Nyíracsád), sőt mi több Bayer Ferenc versírónak köszönhetően külföldről, a messzi-messzi Skóciából is..

A rendezvényen tiszteletét tette városunk polgármestere Csige Tamás, aki egyben felsorakozott a pályázat támogatói mögé, valamint Papp Tibor önkormányzati képviselő.

A könyvtár hangulatos olvasótermében sok érdeklődő gyűlt össze. A döntőt Horvát Attila gitártanár könnyed dallamokkal teleszőtt gitárzenéje vezette be, majd a 14 versíró összemérte tudását a zsűri előtt, amelynek tagjai a következők voltak: Andorkó Mária a hajdúböszörményi könyvtár vezetője, Szabóné Marth Éva a hajdúnánási Szellemi Műhely vezetője, Gyúró Istvánné nyugdíjas pedagógus, Barna Júlia költőnő, Kovács Attila tanár és Kocsis Mihály versíró.

Első alkalommal jutottak szerephez a zsűriben versírók, mivel úgy gondoltuk, megérett az idő, hogy helyi poéták is segédkezzenek ebben a nemes feladatban.

Rendhagyó módon megpróbáltuk az Internet segítségével messengeren kapcsolni Bayer Ferencet, aki a Skóciai Stromness szigetéről szerette volna elszavalni versét a zsűrinek, azonban a technika ördöge közbeszólt, kép volt hang nem. Amennyiben összejön a kapcsolat nagy valószínűséggel példátlan eseménynek lehettünk volna szem és fültanúi, mivel tudomásom szerint hazánkban verspályázat döntőjében még senki nem szavalta el online a versét.

Azonban nem így történt, a verset Jeles Erzsébet könyvtáros hölgy adta elő, akinek itt köszönném meg segítségét. Erzsikének bőven akadt dolga, hiszen annak ellenére, hogy a 14 pályázóból két fő kivételével mindenki megjelent, voltak olyan résztvevők, akik megkérték, olvassa fel művüket. Ugyanakkor az esemény fontosságát jelzi, míg az utóbbi években nem mindig jelentek meg a résztvevők, az idén mindenkinek fontos volt a személyes részvétel. Ezt bizonyította a Vácról érkezett igen kedves házaspár megérkezése, akik elmondták, Vácon ilyen lehetőségük nincs, ezért mindenképpen el akartak jönni.

A közönség tapssal honorálta az elhangzó verseket, amelyek tartalmuk tekintetében igen széles palettán mozogtak. A szerelmi lángolástól, csalódottságtól, vágyakozástól megihletett verstől az apokalipszisről szólóig sokfélét hallhattunk, bizonyítva mennyi minden foglalkoztatja az alkotókat. Minden zsűri tag az elhangzó vers után egytől tízig terjedően pontozott, a pontértékeket táblázatba gyűjtöttük, amelyek ekkor még nem voltak nyilvánosak. Az utolsó pályázó versének elhangzása után a zsűri  döntéshozatalra vonult. A pontértékek összeadása holtversenyeket is eredményezhetett, azonban az első három helyezés tekintetében egyértelmű döntést kellett hozniuk.

Ekkor nyílt alkalom a jelenlévőknek ismerkedésre, frissítő ital és ropogtatnivaló elfogyasztására. Élénk társalgás vette kezdetét. Sokan izgalommal várták az eredményhirdetést – Bayer Feri többször felhívta a könyvtárt. A végeredmény kihirdetése előtt Horvát Attila nagyszerű már-már virtuóz gitárjátékát élvezhettük, majd Csige Tamás polgármester kért szót. Beszédében kijelentette, városunkkal ellentétben a környező nagyobb települések sok szép régi épülettel büszkélkedhetnek, ezért Hajdúdorogon különösen fontos szellemi értékeink megőrzése. Dicsérte a városban tevékenykedő civilszervezeteket, elismeréssel szólt az Édentől Keletre Csoportról, amelynek említésekor többször kihangsúlyozta az odafigyelés szót!

A polgármester után Szabóné Marth Éva következett, aki bevezetőjében elmondta, igazán nehéz dolguk volt, hiszen sok tartalmas és kidolgozott vers közül kellett kiválasztani a legjobb hármat. Első helyezést ért el a nyíracsádi Kedves Zilahi Enikő „Ősz” című versével, sajnos ő nem volt jelen, nem vehette át a díjat és az oklevelet – azóta már eljutattuk neki -, második lett Papp János hajdúdorogi származású Hajdúböszörményben élő versíró „Elvisz az álom” című versével, harmadik helyezett lett Balla Zoltán /Hajdúböszörmény) „Csókodból koronát” című alkotásával.

A legjobb helyezést elért 25 év alatti versíró különdíjban részesült. Ennek értelmében Endes Ilona 17 éves hajdúböszörményi pályázó - aki holtversenyben 5. lett - kapta Barna Júlia verseskötetét, amelyet a szerző adott át.

A díjátadást követően jómagam, mint szervező szóltam az egybegyűlt versszerető közönséghez. Mondandóm lényege az volt, hogy öröm évről évre látni, amint egyre nagyobb érdeklődés övezi eme verspályázatot, amely lassan kezdi kinőni magát szűk városi kereteiből. Emellett arról az örömteli dologról tájékoztattam a jelenlévőket, hogy csoportunk szerkesztésében a közeljövőben jelenik meg városunk első irodalmi antológiája. Elmondtam azt is, hogy az Édentől Keletre Csoport jövőre ünnepli megalakulásának 10.  évfordulóját. Az eltelt évek alatt a csoport zártságának ellenére a közösség számára folyamatosan tudott értékeket felmutatni.

A rendezvény végén köszönetet mondtunk az idei év verspályázatának támogatóinak, akik a következők voltak: Csige Tamás polgármester, Lelesz Miklós sportkör elnök, Bayer Ferenc, Dr. Bodnár Robin, Papp János versírók.

Külön köszönet a zsűri tagjainak, a Mészáros Károly Városi Könyvtár dolgozóinak valamint annak a szerkesztőnek(?), aki a Hajdú-Bihari Naplóban megjelentette felhívásunkat.

A „Csalódás és gyűlölet” verspályázat hivatalos részének lezárása után a társaság nem széledt szét, hanem nagy lendülettel vetette bele magát a dorogi éjszakába.

Folytatás jövőre!

 

A döntőről készült fotók a Képözön menüpontban!!

     
     
Írások
     
Tartalom

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168