Tartalom
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Publikum
Indulás: 2007-02-28
     
Beszámolok 2007-2011
Beszámolok 2007-2011 : A múzsa, mint eszköz

A múzsa, mint eszköz

Rehó János  2008.04.06. 22:21

"mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában."

Kik a múzsák?

 

A múzsa görög eredetű szó, jelentése: hegy.

Kr. e.  2. évezredben a görög városállamok fejlettek, gazdagok voltak. Ez a fejlettség teremtett egy alapot, amely a művészeteket és a tudományt is felvirágoztatta. A görögöknek gazdag volt a hitviláguk, a mondák, a regék, a mitológia, bele szövődik a művészetekbe. Az isteneket emberi tulajdonságokkal látják el. A görögök hite szerint az ég és a föld ura, az Olümposzon élt, aki törvényeket hozott és ítélkezett élők és holtak felett. Az egyik feleségétől Mnémoszüné–től született a kilenc múzsa. A művészeteknek a görög mitológiában kilenc istennője volt, ezek az istennők a Parnasszusz (Parnasszosz) csúcsán együtt táncoltak, énekeltek és mulattatták az isteneket. Mindegyikük a tudomány és a művészetek más és más ágának a pártfogója. Az alkotók hozzájuk fordultak ihletért.

 

Bayer Ferenccel beszélgettem a múzsáról és a vele való viszonyáról:

 

Mit jelent a múzsa számodra?

 

Számomra egy megfoghatatlan dolog. A múzsa lehet az is, akibe szerelmes vagyok. Ő ad ihletet a vers írásához. A múzsa számomra egy szellemi társ.

 

Hogyan, milyen körülmények között találkoztál a múzsáddal?

 

16 éves voltam, amikor találkoztunk. Egy fontos állomás volt az életemben. Ő akkor 13 éves volt. Egy templomban találkoztam vele, neki és társainak éppen hittan órájuk volt. Teljesen ismeretlenül megszólítottam és beszélgettem vele, majd kialakult köztünk egy mély barátság. Vendégül látott a családja és a felőlük irányuló szeretet ihletett engem a versírásra. A „Célpont” és a „Tiltott-zóna” című verseimben írok róla.

 

Mit adott neked a vele való találkozás?

 

Erőt a versíráshoz. A „Tiltott-zóna” című versem például úgy született, hogy először lefektettem az alapjait, de egy ideig még nem írtam ki magamból. Ő adta meg az impulzust ahhoz, hogy végül egy reggel papírra vessem a gondolataimat. Ha van múzsa, akkor van vágyakozás és nagyobb az indíttatás a versíráshoz. Nyugalmat és biztonságot ad nekem. Könnyebb számomra kimondani az őszinte szót, persze tudok verset írni, ha nincs múzsám, akkor is.

 

 

Saját véleményem:

 

Én magam úgy írok, hogy spontán eszembe jutnak dolgok, amit papírra vetek abban a pillanatban, aztán látom, hogy telik a lapom. Ez egy ösztönös írás. Úgy érzem, ha egy múzsára gondolok, akkor az jut eszembe, hogy csak egy eszköz az érzések kimondásában. A múzsa inspirál, felfokozott lelkiállapotot eredményez, átszakítja a gátakat, letépi a bilincset, ami a tehetség kibontakozását a szabad alkotást akadályozza. Olyan érzésem van, mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában. Az ember testetlenségbe is burkolózhat és úgy is megtalálhatja a pártfogoltját, beleköltözhet a tehetség lelkébe, ahol akár örökre ott maradhat.

     
     
Írások
     
Tartalom

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!