Tartalom
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Publikum
Indulás: 2007-02-28
     
Beszámolok 2007-2011
Beszámolok 2007-2011 : A múzsa, mint eszköz

A múzsa, mint eszköz

Rehó János  2008.04.06. 22:21

"mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában."

Kik a múzsák?

 

A múzsa görög eredetű szó, jelentése: hegy.

Kr. e.  2. évezredben a görög városállamok fejlettek, gazdagok voltak. Ez a fejlettség teremtett egy alapot, amely a művészeteket és a tudományt is felvirágoztatta. A görögöknek gazdag volt a hitviláguk, a mondák, a regék, a mitológia, bele szövődik a művészetekbe. Az isteneket emberi tulajdonságokkal látják el. A görögök hite szerint az ég és a föld ura, az Olümposzon élt, aki törvényeket hozott és ítélkezett élők és holtak felett. Az egyik feleségétől Mnémoszüné–től született a kilenc múzsa. A művészeteknek a görög mitológiában kilenc istennője volt, ezek az istennők a Parnasszusz (Parnasszosz) csúcsán együtt táncoltak, énekeltek és mulattatták az isteneket. Mindegyikük a tudomány és a művészetek más és más ágának a pártfogója. Az alkotók hozzájuk fordultak ihletért.

 

Bayer Ferenccel beszélgettem a múzsáról és a vele való viszonyáról:

 

Mit jelent a múzsa számodra?

 

Számomra egy megfoghatatlan dolog. A múzsa lehet az is, akibe szerelmes vagyok. Ő ad ihletet a vers írásához. A múzsa számomra egy szellemi társ.

 

Hogyan, milyen körülmények között találkoztál a múzsáddal?

 

16 éves voltam, amikor találkoztunk. Egy fontos állomás volt az életemben. Ő akkor 13 éves volt. Egy templomban találkoztam vele, neki és társainak éppen hittan órájuk volt. Teljesen ismeretlenül megszólítottam és beszélgettem vele, majd kialakult köztünk egy mély barátság. Vendégül látott a családja és a felőlük irányuló szeretet ihletett engem a versírásra. A „Célpont” és a „Tiltott-zóna” című verseimben írok róla.

 

Mit adott neked a vele való találkozás?

 

Erőt a versíráshoz. A „Tiltott-zóna” című versem például úgy született, hogy először lefektettem az alapjait, de egy ideig még nem írtam ki magamból. Ő adta meg az impulzust ahhoz, hogy végül egy reggel papírra vessem a gondolataimat. Ha van múzsa, akkor van vágyakozás és nagyobb az indíttatás a versíráshoz. Nyugalmat és biztonságot ad nekem. Könnyebb számomra kimondani az őszinte szót, persze tudok verset írni, ha nincs múzsám, akkor is.

 

 

Saját véleményem:

 

Én magam úgy írok, hogy spontán eszembe jutnak dolgok, amit papírra vetek abban a pillanatban, aztán látom, hogy telik a lapom. Ez egy ösztönös írás. Úgy érzem, ha egy múzsára gondolok, akkor az jut eszembe, hogy csak egy eszköz az érzések kimondásában. A múzsa inspirál, felfokozott lelkiállapotot eredményez, átszakítja a gátakat, letépi a bilincset, ami a tehetség kibontakozását a szabad alkotást akadályozza. Olyan érzésem van, mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában. Az ember testetlenségbe is burkolózhat és úgy is megtalálhatja a pártfogoltját, beleköltözhet a tehetség lelkébe, ahol akár örökre ott maradhat.

     
     
Írások
     
Tartalom

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168