Tartalom
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Publikum
Indulás: 2007-02-28
     
Beszámolok 2007-2011
Beszámolok 2007-2011 : A múzsa, mint eszköz

A múzsa, mint eszköz

Rehó János  2008.04.06. 22:21

"mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában."

Kik a múzsák?

 

A múzsa görög eredetű szó, jelentése: hegy.

Kr. e.  2. évezredben a görög városállamok fejlettek, gazdagok voltak. Ez a fejlettség teremtett egy alapot, amely a művészeteket és a tudományt is felvirágoztatta. A görögöknek gazdag volt a hitviláguk, a mondák, a regék, a mitológia, bele szövődik a művészetekbe. Az isteneket emberi tulajdonságokkal látják el. A görögök hite szerint az ég és a föld ura, az Olümposzon élt, aki törvényeket hozott és ítélkezett élők és holtak felett. Az egyik feleségétől Mnémoszüné–től született a kilenc múzsa. A művészeteknek a görög mitológiában kilenc istennője volt, ezek az istennők a Parnasszusz (Parnasszosz) csúcsán együtt táncoltak, énekeltek és mulattatták az isteneket. Mindegyikük a tudomány és a művészetek más és más ágának a pártfogója. Az alkotók hozzájuk fordultak ihletért.

 

Bayer Ferenccel beszélgettem a múzsáról és a vele való viszonyáról:

 

Mit jelent a múzsa számodra?

 

Számomra egy megfoghatatlan dolog. A múzsa lehet az is, akibe szerelmes vagyok. Ő ad ihletet a vers írásához. A múzsa számomra egy szellemi társ.

 

Hogyan, milyen körülmények között találkoztál a múzsáddal?

 

16 éves voltam, amikor találkoztunk. Egy fontos állomás volt az életemben. Ő akkor 13 éves volt. Egy templomban találkoztam vele, neki és társainak éppen hittan órájuk volt. Teljesen ismeretlenül megszólítottam és beszélgettem vele, majd kialakult köztünk egy mély barátság. Vendégül látott a családja és a felőlük irányuló szeretet ihletett engem a versírásra. A „Célpont” és a „Tiltott-zóna” című verseimben írok róla.

 

Mit adott neked a vele való találkozás?

 

Erőt a versíráshoz. A „Tiltott-zóna” című versem például úgy született, hogy először lefektettem az alapjait, de egy ideig még nem írtam ki magamból. Ő adta meg az impulzust ahhoz, hogy végül egy reggel papírra vessem a gondolataimat. Ha van múzsa, akkor van vágyakozás és nagyobb az indíttatás a versíráshoz. Nyugalmat és biztonságot ad nekem. Könnyebb számomra kimondani az őszinte szót, persze tudok verset írni, ha nincs múzsám, akkor is.

 

 

Saját véleményem:

 

Én magam úgy írok, hogy spontán eszembe jutnak dolgok, amit papírra vetek abban a pillanatban, aztán látom, hogy telik a lapom. Ez egy ösztönös írás. Úgy érzem, ha egy múzsára gondolok, akkor az jut eszembe, hogy csak egy eszköz az érzések kimondásában. A múzsa inspirál, felfokozott lelkiállapotot eredményez, átszakítja a gátakat, letépi a bilincset, ami a tehetség kibontakozását a szabad alkotást akadályozza. Olyan érzésem van, mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában. Az ember testetlenségbe is burkolózhat és úgy is megtalálhatja a pártfogoltját, beleköltözhet a tehetség lelkébe, ahol akár örökre ott maradhat.

     
     
Írások
     
Tartalom

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe