Tartalom
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Publikum
Indulás: 2007-02-28
     
Beszámolok 2007-2011
Beszámolok 2007-2011 : A múzsa, mint eszköz

A múzsa, mint eszköz

Rehó János  2008.04.06. 22:21

"mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában."

Kik a múzsák?

 

A múzsa görög eredetű szó, jelentése: hegy.

Kr. e.  2. évezredben a görög városállamok fejlettek, gazdagok voltak. Ez a fejlettség teremtett egy alapot, amely a művészeteket és a tudományt is felvirágoztatta. A görögöknek gazdag volt a hitviláguk, a mondák, a regék, a mitológia, bele szövődik a művészetekbe. Az isteneket emberi tulajdonságokkal látják el. A görögök hite szerint az ég és a föld ura, az Olümposzon élt, aki törvényeket hozott és ítélkezett élők és holtak felett. Az egyik feleségétől Mnémoszüné–től született a kilenc múzsa. A művészeteknek a görög mitológiában kilenc istennője volt, ezek az istennők a Parnasszusz (Parnasszosz) csúcsán együtt táncoltak, énekeltek és mulattatták az isteneket. Mindegyikük a tudomány és a művészetek más és más ágának a pártfogója. Az alkotók hozzájuk fordultak ihletért.

 

Bayer Ferenccel beszélgettem a múzsáról és a vele való viszonyáról:

 

Mit jelent a múzsa számodra?

 

Számomra egy megfoghatatlan dolog. A múzsa lehet az is, akibe szerelmes vagyok. Ő ad ihletet a vers írásához. A múzsa számomra egy szellemi társ.

 

Hogyan, milyen körülmények között találkoztál a múzsáddal?

 

16 éves voltam, amikor találkoztunk. Egy fontos állomás volt az életemben. Ő akkor 13 éves volt. Egy templomban találkoztam vele, neki és társainak éppen hittan órájuk volt. Teljesen ismeretlenül megszólítottam és beszélgettem vele, majd kialakult köztünk egy mély barátság. Vendégül látott a családja és a felőlük irányuló szeretet ihletett engem a versírásra. A „Célpont” és a „Tiltott-zóna” című verseimben írok róla.

 

Mit adott neked a vele való találkozás?

 

Erőt a versíráshoz. A „Tiltott-zóna” című versem például úgy született, hogy először lefektettem az alapjait, de egy ideig még nem írtam ki magamból. Ő adta meg az impulzust ahhoz, hogy végül egy reggel papírra vessem a gondolataimat. Ha van múzsa, akkor van vágyakozás és nagyobb az indíttatás a versíráshoz. Nyugalmat és biztonságot ad nekem. Könnyebb számomra kimondani az őszinte szót, persze tudok verset írni, ha nincs múzsám, akkor is.

 

 

Saját véleményem:

 

Én magam úgy írok, hogy spontán eszembe jutnak dolgok, amit papírra vetek abban a pillanatban, aztán látom, hogy telik a lapom. Ez egy ösztönös írás. Úgy érzem, ha egy múzsára gondolok, akkor az jut eszembe, hogy csak egy eszköz az érzések kimondásában. A múzsa inspirál, felfokozott lelkiállapotot eredményez, átszakítja a gátakat, letépi a bilincset, ami a tehetség kibontakozását a szabad alkotást akadályozza. Olyan érzésem van, mintha az író, költő az önmaga elveszett felét keresné a múzsában. Az ember testetlenségbe is burkolózhat és úgy is megtalálhatja a pártfogoltját, beleköltözhet a tehetség lelkébe, ahol akár örökre ott maradhat.

     
     
Írások
     
Tartalom

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?