Tartalom
Menü
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Publikum
Indulás: 2007-02-28
     
Beszámolok 2007-2011
Beszámolok 2007-2011 : Eutanázia

Eutanázia

Rehó János  2008.05.20. 01:09

"Egyedül Isten az ura az életnek,"

Seneca érvelése ma is időszerű a témában: "Ha az egyik halált fájdalom és szenvedés kíséri, a másik pedig egyszerű és könnyű, miért ne válasszam az utóbbit?

A fogyatékosság, a másság végigkísérte az emberiség történetét. A másság alatt értem a testi hibát, epilepszia, vagy más fogyatékosságok stb. Éppen ez a másság az, ami kezdetben az embereket el nem fogadásra, agresszióra, pusztításra sarkalta nagyon gyakran. Mutatva a társadalom és a tudomány fejlettségét.

Az állatvilágban is megvan ez, bizonyos fajoknál az elesetteket, vagy a megnyomorodottakat magukra hagyják, vagy széttépik.

Az embereknél az ókorban viszont sokféle értelmezése volt az eutanáziának. A klasszikus történet szerint a Spártaiaknál a gyengéket a koraszülötteket ledobták a Taigetosz hegyéről, a rómaiaknál az Avertini dombok között hagyták őket éhen halni. Az viszont már talán kevésbé ismert, hogy a felnőttek között is alkalmazták az aktív eutanáziát, akiknek az életük úgymond elrongyolódott, tehát súlyos betegségekben szenvedtek, vagy önkezükkel már nem tudtak végezni magukkal. Hippokratészi elvekkel tisztában voltak, de viszont megosztotta a korabeli orvosokat ez adta meg az alapját a terjesztésének.

Más kultúrákban az öregkort elkerülni igyekeztek pl. alánoknál, osztékoknál csatában meghalni volt dicsőség, elutasították az öregséget. Az eszkimóknál az időseket, akik már úgymond nem voltak alkalmasak a feladataik ellátására ki tették a hidegre. Ez a megoldás még mindig humánosabbnak látszik ahhoz képes, mint amit Szardínián gyakoroltak. Ugyanis, ha valaki megöregedett és úgy döntöttek, hogy az illető kellően kitombolta már magát fiatalságában akkor összehívták a falu népét és agyonverték csoportosan az idős embert, vagy bürökkel megmérgezték. Ez nyílván való gyilkosság, mert az eutanázia a kegyes halál fogalmát erre ráhúzni csak a túlélő szemszögéből lehetne. Ezek a módszerek mai szemmel nézve brutálisak, elfogadhatatlanok. Az öregekhez ma sem hívnak orvost, ha betegek, vagy csak formálisan, akkor, amikor agonizálnak már. De nemcsak ők őriztek meg ilyen tradíciót; a fejlődésben elmaradt országok legtöbbjében ez a helyzete-sorsa az öregeknek - sőt a csecsemőknek is.

Ugorjunk az időben. Mi a helyzet napjainkban?

Ausztráliában sokak tiltakozása ellenére 1995. május 25.-én, törvényesítette az önkéntes aktív eutanáziát a világ első aktív eutanázia törvénye volt ez.

Európában ma egyedül Hollandiában teszi lehetővé a nemzeti jog az aktív eutanáziát.

Svájcban a halálba segítést nem büntetik. Itt, ha a beteg kéri, akkor az orvosát kérheti, hogy indirekt módon segítse őt a halálba, egyébként az ilyen módszert szemi eutanáziának nevezik. Egy konkrét esetről hallottam. A Diginitas, ami egy svájci szervezet, halálba segítés eszközéül egy olyan módszert választott, hogy egy héliummal töltött műanyag zacskót adtak a betegnek, amit a fejükre húznak, amíg meg nem fulladnak. Ez a szervezet levideózza a több tíz percig tartó rángatózást és átadják a legfelsőbb bíróságnak, akik megvizsgálják abból a szempontból, hogy a segítőnél nem merül e föl az önzőség ténye. A szervezet szerint a módszer gyorsan, fájdalom mentesen segíti a halálba a beteget. A héliumtól egy percen belül elveszíti az eszméletét a beteg, mert elvonja az oxigént a szervezettől, majd pár percel később leállítja a szívműködését.

Végezetül: a Római Katolikus Egyház tanítása

 ,, Az emberi életet szent valóságnak kell tartani, mint olyat, ami kezdetétől fogva föltételezi a Teremtő tevékenységét és mindig különleges kapcsolatban van a Teremtővel, egyetlen céljával. Egyedül Isten az ura az életnek, kezdetétől a végéig: senki semmilyen körülmények között nem ragadhatja magához az ártatlan emberi élet közvetlen kioltásának jogát.''

 

     
     
Írások
     
Tartalom

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought